Şirketler artık hayatımızın her yanında bulunmaktadır. En basit bir ticari faaliyette bile bir şirket kurmak veya kurulmuş bir şirket ile ticari ilişkiye girmek artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Kimimiz bu şirketlerin müşterisi veya çalışanı iken kimimiz bu şirketlerin yönetiminde yer almakta hatta doğrudan şirkette hisse sahibi olabilmekteyiz.
Elbette ki bir şirketin yönetiminde yer almak pek çok ayrıcalığı da beraberinde getirmektedir. Peki herhangi bir şirket yönetimi sırasında yöneticilerin ne gibi sorumlulukları olduğunu, şirketin ve hatta diğer pay sahiplerinin şirket yönetimine karşı ne gibi hak ve talepler ileri sürebileceğini biliyor muyuz? Şirketin hatalı bir işlem yapmasının veya zarar etmesinin bir hukuki ve hatta cezai sorumluluk doğurabileceğinin farkında mıyız? Şirket yönetirken kanundan ve şirket ana sözleşmesinden doğan yükümlülüklerimiz nelerdir ve bunların ihlali durumunda nasıl bir hukuki risk bulunmaktadır?
Sorular çoğaltılabilir… Ancak yukarıda sıraladığımız temel sorular dahi, şirket yönetmenin ne gibi hukuki sorumluluk doğurduğunu bilmediğimiz görülmektedir.
Şengün Hukuk Yayınlarında yayınlanan “Anonim Şirketlerde Yönetim Kurulu Üyelerinin ve Yöneticilerin Hukuki Sorumluluğu” adlı çalışmada bu hususun temel olarak ele alındığı görülmektedir. Şengün & Şengün ve Ortakları Avukatlık Bürosu Kurucu Ortağı olan Av. Nedim Korhan Şengün tarafından konu sade bir biçimde kalem alınmıştır. Söz konusu makalede, anonim şirketlerdeki yönetim kurulu üyelerinin ve yöneticilerin hukuki ve cezai sorumluluğu olduğu ifade edilmekte ve kısaca bu sorumluluğun dayanağı olan yasal düzenlemeler izah edilmektedir.
Şengün Hukuk Yayınlarında yayınlanan “Anonim Şirketlerde Yönetim Kurulu Üyelerinin ve Yöneticilerin Hukuki Sorumluluğu” adlı makalede de ifade edildiği üzere, “hem yönetim kurulu üyeleri hem de yönetimle görevli 3.kişiler, görevlerini tedbirli bir yöneticinin özeniyle yerine getirmek ve şirketin menfaatlerini gözetmekle yükümlüdürler. Aksi halde bu organ ve kişilerin hukuki sorumlulukları doğabilecek ve zararların tazmini talep edilebilecektir.”
Şirketler elbette ki ticari hayatın vazgeçilmezleridir. Çok ortaklı Anonim Şirketler, Halka Açık Anonim Şirketler … gibi uygulamalar ile şirketler hukuku bambaşka bir boyuta gelmiştir. Artık herhangi bir anonim şirket, yasal koşulları sağlaması ile halka açılabilmekte ve onu kuran kişi ve sermayeden bağımsız olarak canlı bir organizma gibi gelişmektedirler. Şirketi yönetenlerin verdiği ticari kararlar ile risk almakta ve bu risklerin tezahürüne göre kar etmekte ya da zarar elde etmektedir.
Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere söz konusu organizmada yönetim faaliyetinde yer almanın bir ayrıcalık olduğu tartışmasızdır. Ancak bu organizmayı yönetirken, size sağlanan ayrıcalıkların yanında, yönetmenin bir hukuki sorumluluğa neden olabileceğini asla unutmamalıyız.
Şengün Hukuk yayınlarından çıkan “Anonim Şirketlerde Yönetim Kurulu Üyelerinin ve Yöneticilerin Hukuki Sorumluluğu” adlı makale tam da bu hususun ne kadar önemli ve sorumluluk ile yapılması gerektiği ifade edilmektedir.
Herhangi bir şirketin Yönetim kademelerinden görev almadan önce Şengün Hukuk Yayınlarında çıkan Av. Nedim Korhan Şengün’ün uyarılarına bakmanızı ve bu kapsamda söz konusu uyarıları dikkatle incelemenizi tavsiye ederiz.
YORUMLAR